Älskade Ärta & Sköna Böna

Ärtor och bönor från GoGreen är både klimatsmart, ekonomiskt och nyttigt. Byt med fördel ut den importerade kikärtan mot vår svenska gula ärta. Du kan också ersätta animaliskt protein med proteinrika ärtor och bönor från växtriket och servera mer grönt samtidigt som du förbättrar

Våra gula ärtor och bruna bönor är odlade i Östergötland respektive på Öland – närodlat och klimatsmart! Den gula ärtan är något av det svenskaste vi har i råvaruväg och både ärtor och bönor är näringsrik mat som innehåller gott om vitaminer och mineraler.

I receptfoldern hittar du recept till både biffar, bollar och järpar, kanske något du kan inspireras av till Vegetariska världsdagen som firas den 1 oktober.

Även spreads finns med i foldern, prova att byta smöret mot en spread vid knäckebrödstationen och spara ca 1 kr/portion.

Nedan finns ett par recept där vår älskade ärta och sköna böna ingår. Fler recept hittar du i foldern.

RECEPTFOLDER (pdf)


Bönburgare på bruna bönor

Ingredienser till ca 8 burgare á 100 gram: Receptbild Bönburgare
160 g GoGreen torkade bruna bönor
 80 g GoGreen torkade svarta bönor
 75 g GoGreen solroskärnor
 75 g GoGreen pumpakärnor
   1 msk tamarind soya
 21 g majsstärkelse
 60 g AXA havregryn, vanliga eller glutenfria.
100 gr gul lök, finhackad.
 10 g vitlök
7,5 g hackad persilja
Tiilsätt ev. 1/2 dl havredryck om det är svårt att mixa

Tillredning
1. Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Det går bra att blanda de två olika sorterna.
2. Häll av bönorna och skölj under kallt vatten.
3. Koka upp bönorna i rikligt med saltat vatten i ca 25 min eller tills att de bruna bönorna börjar spricka och de går lätt att mosa mot kastrullens kant.
4. Rosta under tiden fröna i en torr het panna med en nypa salt. När fröna börjar knäppa kan du ta dem av plattan, efter ca 5 min.
5. Häll av de kokta bönorna. Mixa bönor, de rostade fröna, soja och majsstärkelse till en grov smet.
6. Tillsätt havregryn, hackad gul lök, pressade vitlöksklyftor, persilja och ev havredryck. Blanda till en jämn smet och forma burgare av smeten, ca 100 gram/burgare och stek i olja. 

                                             ___________________________________________________

Falafel

Ingredienser till ca 20 bollar
160 g GoGreen ekologiska torkade gula ärtor Receptbild Falafel
100 g gul lök
27,5 g majsstärkelse
40 g AXA havregryn, vanliga eller glutenfria
7,5 g hela kumminfrön
7,5 g hela fänkålsfrön
15 g mald spiskummin
15 g citronsaft och citronzest
15 g hackad persilja fryst eller färsk
10 g vitlök

Tillredning
1. Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten. Sila av och lägg dem i en kastrull fylld med saltat vatten, koka ca 1 timme, eller tills de enkelt går att mosa mot kastrullkanten med en gaffel.
2. Sila av ärtorna och blanda med hackad lök och majsstärkelse och mixa till en grov smet.
3. Tillsätt havregryn, mortlad kummin, mortlad fänkål, spiskummin, citronsaft och zest, vitlök, persilja, salt och peppar.
4. Blanda och forma smeten till bollar och stek i olja. 

 

Dela:  
  • Axa
  • Kungsörnen
  • GoGreen
  • GOOH
  • Finn Crisp
  • Nordmills
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng