God & smart klimat-mat

Vi kan alla hjälpas åt att minska den klimatpåverkan våra kök har. Den enklaste åtgärden som inte kostar något, tvärtom, är att minska svinnet! Men du kan också tänka på vilka råvaror du använder, handla efter säsong och kanske prova något av våra klimatsmarta recept. Genom aktiva och medvetna val av råvaror kan du påverka ditt köks klimatbelastning.

- Byt ut animaliskt protein mot vegetabiliskt protein ibland - alla typer av baljväxter är bra både för plånboken och miljön.
- Dryga ut maten - genom att t.ex. använda linser eller matkorn i köttfärssåsen så minskas klimatbelastningen.
- Använd råvaror som är i säsong - för att undvika grönsaker som behöver odlas i växthus och/eller transporteras lång väg.
- Använd gärna svenskt - genom att välja matkorn, potatis eller någon av Kungsörnens svenska pastasorter som kolhydratskälla istället för ris, så minskar klimatbelastningen avsevärt.

Klimatsmart Gulasch

Vi har flera recept på god & klimatsmart mat, ett på gulasch får du här nedan, resten du klicka hem via denna länk (pdf).

Ingredienser 10 portioner:Receptbild klimatsmart gulasch

600 g högrev
400 g Kungsörnen Matkorn
400 g Frigodan Brunoisegrönsaker alt juliennegrönsaker
300 g gula lökar
600 g köttbuljong
100 g tomatpuré
 25 g vitlöksklyftor
150 g röda paprikor
 20 g paprikapulver
 10 g mald kummin
 25 g Cayennepeppar
       salt & svartpeppar

Gör så här:

  1. Ta fram en stor järngryta eller kastrull.
  2. Skär köttet i bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala lök och vitlök. Skiva löken och hacka vitlöken. Klimat_procent_gulasch
  4. Bryn köttet i smöret. Tillsätt salt, lök, vitlök, Brunoisegrönsaker, matkorn, paprikapulver och kummin. Rör om. Blanda ner tomatpuré. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  5. Skär paprikor i bitar och lägg i dem. Spara ev. lite paprika att tillsätta på slutet.
  6. Låt gulaschen koka på låg värme i 1,5 timmar.
  7. Smaka av gulaschen med salt, mald svartpeppar och cayennepeppar. Servera gulaschen i djupa skålar, gärna med ett gott bröd till.

Tips! Godast blir gulaschen när smakerna får koka ihop länge. Laga den därför gärna dagen innan.

 

Dela:  
  • Finn Crisp
  • Kungsörnen
  • Axa
  • GoGreen
  • GOOH
  • Nordmills
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng