OS-silver för Team Swedish School Restaurants

Kungsörnen genom Cerealia Foodservice sponsrar ”Team Swedish School Restaurants” som tävlat i Culinary Olympics i Erfurt. Laget, som består av svenska skolkockar, kammade hem ett silver i kategorin ”Community Catering” där de som enda lag från skolköksvärlden tävlade mot storkök från hela världen.

Team Swedish School Restaurants leds av Michael Bäckman, och består av skolkockarna Barbro Fernström, Johan Ederström, Lyndon McLeod och Martin Karlsson. Sedan förra OS har de jobbat hårt för att ta fram en passande meny till årets tema ”Mat med nationell prägel”.

Målet med tävlingen är att leverera den bästa lunchupplevelsen bestående av soppa, salladsbuffé, stärkelse (potatis, ris etc.), dessert och varmrätt (som ska finnas i alternativen vegetarisk, fisk och kött). Det ska finnas kapacitet för 150 portioner av varmrätten som serveras på beställning. Lunchserveringen startar klockan 12.00 och mellan 7-12.00 sker den aktiva matlagningen.

Domarna äter av all mat men det som bedöms är varmrätter och deras tillbehör, soppa, dessert, mise en place, planering, logistik och tempo vid servering. En viss poäng tilldelas också för näringsberäkning av rätterna.

Culinary Olympics går av stapeln var fjärde år, och då laget tog silver vid tävlingen 2012 var siktet inställt på guld denna gång. Laget föll på målsnöret men tog hem ett välförtjänt silver.

”För Lyndon och mig var det vårt tredje raka silver, och man vill ju så desperat ha den där guldmedaljen […] Vi vet ju också att syftet med vårt deltagande är större än våra personliga egon. Ser jag vinsten i det vi gjort för skolmatssverige, så är det guldmedalj så det stänker om det” skriver Michael Bäckman på sin blogg dagen efter tävlingen.

Att höja statusen för skolkockar och skolmaten i Sverige är något Kungsörnen jobbar aktivt med, framförallt genom att driva tävlingen SkolmatsGastro vartannat år.

”Vi är stolta över att få stötta skolkockar som utmärker sig på internationell nivå och inspirerar hela skolmatssverige med sitt arbete. Vi vill önska Team Swedish School Restaurants ett stort grattis till en fantastisk prestation i Erfurt!”, säger Peter Skoog, affärschef på Cerealia Foodservice.

Dela:  
  • Finn Crisp
  • GoGreen
  • GOOH
  • Axa
  • Kungsörnen
  • Nordmills
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng