Prisregn över OS-skolkockarna

Två glada pristagare vid White Guide Junior - galan, tillika medlemmar i Team Swedish School Restaurants som avser tävla i VM och OS nu i höst - Barbro Fernström och Michael Bäckman. Prisuttagningen gick av stapeln den 27 maj i Stocholm, där man bland annat utsåg; årets skolrestaurang, årets skolkock, årets kostchef, årets skolmatskommun, årets gastronomiska rektor och svinnpriset.  Vi på Lantmännen Cerealia önskar vinnarna ett stort lycka till i fortsatta satsningar inom skolmaten och ett stort grattis till priserna!

"White Guide Junior ska bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige"

Motiveringar

Matkärlekspriset 2013 - Barbro Fernström

- För en aldrig sinande energi och för att hon dag efter dag bedyrar sin kärlek till maten och till matgästen.

Årets hållbara offentliga gastronomi 2013 -  Annerstaskolan med Michael Bäckman som frontfigur

- Annerstaskolan har på ett utsökt sätt lyckats förena en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och i bakomliggande led. Här är ekologiska och KRAV-märkta råvaror en viktig och självklar grund för att nå en hållbar utveckling i skolan.

Team Swedish School Restaurants

Det svenska skolkockslandslaget ”Team Swedish School Restaurants” är nu rustat med två nya deltagare och förbereder sig för VM i Luxemburg 2014 och Matlagnings OS i Erfurt 2016. Skolkocken Barbro Fernström från Vallagärdets skola i Karlstads kommun är ny i laget och Lyndon McLeod går från en reservplats till ordinarie. Johan Ederström, skolkock på Bergalyckans förskola i Ljungby valdes till ny reserv.

– Det känns riktigt bra att vi nu är ett fullständigt lag. Våra nya medlemmar kommer tillföra kunskap och erfarenhet som kommer toppa våra prestationer, säger Michael Bäckman, lagledare i Svenska skolkockslandslaget.

Barbro Fernström är en av de nya deltagarna arbetar som skolkock på Vallagärdets skola i Karlstads kommun och är en välkänd profil inom skolmatsfrågan. Barbro är nominerad till årets skolkock i White Guide J:r. Lyndon McLeod arbetar till vardags som kökschef på Gisle skolrestaurang i Gislaveds kommun. Lyndon var en av vinnarna i skolkockslaget som vann SkolmatsGastro 2012. Han går från att vara reserv till en ordinarie plats i laget. Johan Ederström är skolkock på Bergalyckabs förskola i Ljungby och tar reservplatsen i laget.

 Förutom Barbro Fernstöm, Lyndon McLeod och Johan Ederström är övriga medlemmar i skolkockslaget lagledare Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan i Flemingsberg och Even Bakke, kökschef på Brunnboskolan i Norra Hisingen.

Sponsorer till projektet

För att kunna genomföra satsningen mot VM och Matlagnings OS behövs sponsorer till projektet. I nuläget är två sponsorer klara, Lantmännen Cerealia och Martin & Servera, två sponsorer som har en stark anknytning till branschen. Lantmännen Cerealia sponsrade även förra årets Matlagnings OS.

Förra årets deltagande i Matlagnings-OS gav en statushöjning bland skolkockar. Laget bjöds in till Rosenbad där laget diplomerades av Eskil Erlandsson, jordbruksminister, för sina framgångar i tävlingen.

– Nu är vårt mål som skolkockslandslag är att ta VM- guld i storköksklassen i Luxenburg 2014 samt OS-guld i Erfurt 2016. Med denna treårssatsning hoppas jag att vi kan sätta fokus på Sveriges skolkockar, skolrestauranger och på den offentliga maten i stort.

För mer information kontakta gärna:

Michael Bäckman, lagledare Svenska skolkockslandslaget, 072-3506854

Cecilia Ceder, Lantmännen Cerealia, 010-556 37 75

Christina Gezelius, Martin & Servera, 0708-13 64 02

Dela:  
  • GOOH
  • GoGreen
  • Finn Crisp
  • Nordmills
  • Kungsörnen
  • Axa
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng