Vinstresan

I omgångar har tre förväntansfulla skolkockar åkt på sin välförtjänta vinstresa i Europa. De senaste åren har resan haft utgångspunkt ifrån den vackra staden Bern i Schweiz. Där har vinnarteamet bland annat fått ta del av hur matlagningen går till på ett av Europas största och modernaste storkök på sjukhuset Inselpital.

Under resan har teamen även fått ta del av guidade turer i Nestlés chokladfabrik i Broc och en guidning i ostysteriet i Emmental. Övriga stopp under resan har varit "ostbyn" Gruyére, vindalen i Vevey, sjön Thun osv.

Gastronomisk upplevelse på Inselspital 

Universitetssjukhuset Inselspital ligger i den Schweiziska huvudstaden Bern. Över 300 personer jobbar inom gastronomin på sjukhuset. De har ett eget bageri, konditori och charkuteri. Varje dag lagas det fin restaurangmat till ca 1000 patienter och 4000 besökare, studenter och personal. De har flera restauranger som har öppet från 06:30 till 02:00. På de 82 vårdavdelningarna erbjuds det 52 olika kosttyper för patienterna så det är mycket som ska ordnas varje dag. Dessutom så presenteras dagens maträtter på ett exponeringsställ så att gästerna ska se hur rätterna ser ut.

För att få börja som kocklärling kan man ibland få köa i flera år. Grundutbildningen är på tre år med praktik ca tre dagar i veckan.

  • Finn Crisp
  • GoGreen
  • Kungsörnen
  • Nordmills
  • Axa
  • GOOH
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng