SkolmatsGastro

Varje dag serveras 1 195 700 skolmåltider i Sveriges skolor. Bakom planering och tillagning står 15700 skolkockar. Deras insatser är oerhört viktiga för barnens ork och prestationer under en skoldag.

SkolmatsGastro - SM i Skolmat är en tävling för skolkockar som arrangeras av Lantmännen. Till final går fem tävlande lag med tre skolkockar i varje lag. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat, de ska också närings- och kostberäkna måltiden samt tillaga allt på tid inför en sittande jury. 

SkolmatsGastroLagen tillagar sina finalrätter som en ordinarie lunch i sina egna skolkök inför en jury. Recepten ska hålla för minst 100 personer där snittkostnaden per portion inte får överstiga 12 kronor. Finalisterna är inspiratörer för alla landets skolkockar. Deras insatser och mod ger skolköket ett erkännande och stärker statusen för de 15 700 skolkockar som varje dag serverar över en miljon skolmåltider i Sveriges skolor.

"Tävlingen inspirerar inte bara oss som arbetar som kockar, utan även eleverna, som får upp ögonen för skolmatens betydelse. Det hjälper oss i vår dagliga kommunikation med eleverna där vi försöker förmedla kunskap kring hur viktigt det är med bra kost.”
Sabina Tucic, lagledare Team Åbys Mumsliga, vinnare 2016

Följ gärna SkolmatsGastros facebooksida för uppdateringar och bilder under SkolmatsGastro 2018!

En idé föds

När Köksmästare Kurt Weid reste runt i landet för att hälsa på i olika skolkökKurt Weid SkolmatsGastro upptäckte han att det fanns ett enormt behov av inspiration och förnyelse. Dessutom insåg han att det var dags att höja statusen för de fantastiska skolkockarna som trots knappa resurser gör ett enastående arbete. Men hur skulle det gå till? Idéen om en tävling började sakta växa fram.

Under hösten 2007 bjöd vi in alla landets skolkockar att delta i Sveriges första rikstäckande tävling för skolkockar. Tävlingen SkolmatsGastro var född! Det strömmade in svar och det var en svår uppgift för juryn att utse fem finalister. Våren 2018 fortsätter tävlingen SkolmatsGastro - SM i skolmat. Läs mer om reglerna här!

Filmklipp från finalen 2008 och 2010

Se hur det gick till på tävlingen SkolmatsGastro 2008 och 2010, när finalen hölls vid ett och samma tillfälle på matmässan Gastro Nord. Läktarna är fulla av hejarklacker, stora som små, gästjuryn väntar förväntansfullt på att få provsmaka, tävlingsdeltagarna är taggade och stämningen är på topp!

  • GoGreen
  • Finn Crisp
  • Axa
  • GOOH
  • Nordmills
  • Kungsörnen
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Kontakta oss
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng